veteran-motorok.com / blog / 2011 / 12 / 29 / Végig a 66-os úton

Végig a 66-os úton

Címkék:
 
berva

Eldöntöttem: végigmegyek rajta. Ajtó becsap, kövér gáz, meg sem állok az út végéig. Az Impala lustán dorombolva fúrta orrát a messzeségbe, a nyílegyenes úton rajtam kívül sehol senki. Száraz bozótot görgetett a forró szél, por mindenütt, 100 mérföldenként koszos útszéli fogadó. A radióból valami iszonyú lassú country szólt, napszemüvegemen csillogott a fáradt-sárga napfény, az acélkék égen sehol egy felhő.

4000 km vezetés után a 66-os út végén Santa Monicában ragyogó kék ég fogadott, és egy garázs tele veterán motorokkal. Az egyik sarokban megláttam a leggyönyörűbb motorkerékpárt, egy 1928-as vörös Indian Scout 750-est…

Vagyis majdnem így történt, azzal a különbséggel, hogy Impala helyett Ka-t vezettem, az időpont nyár vége helyett a tél kellős közepe, Indian helyett Bervákat vettem, és az úticél Santa Monica helyett Pécs volt. A 66-os út viszont stimmelt, igaz ez egy egészen más dimenzió, mint az igazi. Viszont egyes részei az amerikaihoz hasonlóan nyílegyenesek, és a baranyai dombok hullámvasútján kifejezetten élvezetes autózni.

Az ünnepek előtt licitáltam egy árverésen, ahol két Bervát kínáltak eladásra. Mindkettő korai darab, mint később kiderült egy 1958-as és egy 1959-es. Az egyik nagyon hiányos, de a korábbi gyártású eléggé komplettnek tűnt a képek alapján.

Meggypiros Berva

A szokásos ünnepi rohanás, és országos családlátogatások miatt már majdnem elfelejtettem az árverést, amikor egy szép napon egy “Ön nyert” levelet kaptam a vaterától így most az elkezdett felújítandó piros Bervám mellé került még kettő, alkatrésznek. Örömmel nyugtáztam a Berva licit szerencsés végkimenetelét, már csak azt kellett eldöntenem, hogy vajon mikor és hogyan tudom elhozni a két motort, a Kával, ami nem arról híres, hogy kismotorokat lehet benne szállítani… Végül hamar sikerült nyélbe ütni a dolgot, és ugyan kicsit nyugtalanított a szállítás gondolata, szerencsére ezt is sikerült megoldani. Már a múltkor röhögtek rajtam a börzén amikor a tűzpiros Bervát vettem, de most már a párom is azt mondta: megszállott vagyok... Igaza lehet. De Gandhi is azt mondta: "Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl."

Valószínűleg jut is-marad is elven fog működni a dolog, vagyis nekem is túl kell majd adnom a maradékon ha sikerül a három motorból egy típustisztát összehozni.
Átvételkor nagyon örültem a látottaknak, mert ahogy gondoltam, rengeteg használható alkatrészhez jutottam, sőt részben a most vásárolt bordó, sok tekintetben jobb mint a már meglévő piros.

Meggypiros és Almazöld Berva

Csak néhány fontos és ritka alkatrész, amit sikerült most beszereznem: eredeti benzincsap, a tankban bennevan a gyári szűrő a betöltőnyílásnál, eredeti gyújtógyertya pipa, 2 éve még indítható motor, jó gyújtás és karburátor, használható bowdenek, gyári állapotú Ballon Emergé gumik, sztender rögzítő rugó! És idő hiányában még meg sem tudtam nézni rendesen. Ráadásul még egy vödörnyi alkatrész is járt a csomaghoz, benne néhány finomsággal:

Berva alkatrészek

Ja, és ha valakit érdekelne, hogyan fér el két Berva egy Ford Kában két utassal, annak ajánlom figyelmébe a következő képet:

Két Berva a Ká csomagtartójában

Szerintem ez a kép reklámnak is elmenne, főleg ha akkor készül, amikor még ketten elöl benne ültünk!

Komment:


veteran-blog Archívum

third
Powered by divopia.cms - tartalomkezel� rendszer Bejelentkez�s a divopia.cms tartalomkezel� rendszerbe Copyright © 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 Designcraft webdesign
Veterán és oldtimer mopedek, segédmotorok és motorkerékpárok - oldtimer, veterán, antik, moped, segédmotor, motorkerékpár